Com coure els cigrons a casa amb èxit

"Chickpea stew", de giffconstable, al Flickr
Chickpea stew“, de giffconstable, al Flickr

Ingredients:
250 grams de cigrons secs
Aigua, hem utilitzat aigua filtrada amb la Britta
Sal, una culleradeta de postres
Bicarbonat, una culleradeta de postres
Una fulla de llorer

Procediment:
Seguim el procediment que ens proposa l’Alícia Ribot i Sabaté.
Els cigrons necessiten hidratar-se abans de coure’ls.

  • La nit anterior abans de cuinar-los, els rentarem i els posarem en remull amb aigua, que els cobreixi uns quatre dits i una culleradeta de postres de sal, amb unes 12 hores en remull a temperatura ambient serà suficient. Si decidim tindre’ls en remull a la nevera, necessiten 24 hores de remull.
  • Passades les 12 hores, escorrem l’aigua del remull.
  • Emblanquinarem els cigrons escorreguts amb una culleradeta de postres de bicarbonat; els sacsarem per assegurar-nos que el bicarbonat arriba a tots els cigrons.
  • Deixarem actuar el bicarbonat durant 8 minuts.
  • Passat aquest temps, esbandim els cigrons amb aigua clara, ben esbandits per a que no quedin restes de bicarbonat.
  • Ben nets, els posem a l’olla, amb aigua a temperatura ambient que els cobreixi uns tres dits i hi afegim la fulla de llorer.
  • Afegirem la sal al gust i taparem la olla. A casa no hi posem sal.
  • Tan bon punt arrenqui el bull, baixem el foc al mínim per a que quedin cuits i sencers.
  • Mantenim l’olla tapada i la temperatura d’ebullició durant una o dues hores, depen dels cigrons. Si utilitzem olla a pressió, estaran cuits amb uns 35 minutes.
  • Passat aquest temps, apaguem el foc i els deixem que vagin refredant-se a poc a poc sense destapar; així aconseguirem que quedin ben tendres.

Els cigrons necessiten mantenir la temperatura una vegada arrenca el bull, és imprescindible mantenir la temperatura constant i l’olla tapada per no trencar-los el bull. Si els trenquem el bull, s’encalleixen, queden durs com una pedra.

"Brokkoli mit Kichererbsen", de Hedonistin, al Flickr
Brokkoli mit Kichererbsen“, de Hedonistin, al Flickr

Els cigrons cuits a casa queden boníssims i són una bona base per a molts plats: estofats a l’hivern, amanides de cigrons a l’estiu, el deliciós hummus, l’empedrat, etc…

Els cigrons són molt nutritius, ens aporten proteïnes, fibra dietètica, folats, ferro, fósfor, tiamina, vitamina B6, magnesi, zinc i altres nutrients, incloure’ls als nostres plats els fa  baixos en carbohidrats

Coure els cigrons a casa és més sostenible que optar pels cigrons cuits envasats en pots de vidre: estalviem la producció, els transport i el reciclatge dels pots de vidre i de les tapes.

Amb 250 grams de cigró sec n’obtindrem aproximadament uns 1000 cc de cuit. Si en volem envasar i conservar-ne una part, com que els hem deixat refredar a l’olla per aconseguir que estiguin més tendres, per envasar-los, cal portar-los a ebullició i posar-los al pot bullint, així aconseguirem un tapat hermètic a baixa pressió. Consulta el procediment d’envasat i conservació

T’animem a que en facis a casa.
Et quedaran boníssims.
Bon profit!
Per saber-ne més, visita Cuinem!