Què és un #Plat10

"Tortilla with chicken and Avocado and Tomatoes" de Marco Verch, al Flickr
Tortilla with chicken and Avocado and Tomatoes” de Marco Verch

Últimament hem patit canvis en la dieta que ens han abocat a perdre salut, concretament:

  • L’estigmatització dels greixos. Els hem eliminat de la dieta quasi completament i hi ha nutrients essencials que sols ens els aporten els olis i els greixos.
  • La proliferació dels carbohidrats (midons i sucres) molt processats i molt refinats en forma d’arròs blanc, pa blanc, pasta, patates, brioixeria industrial, begudes ensucrades i sucs de fruita. Qualsevol menjar que es comercialitzi envasat és molt probable que sigui processat i porti midons i/o sucres afegits, llegim-ne l’etiqueta de composició nutricional.

Necessitem recuperar el nord de la dieta Mediterrània i seguir aquests consells basats ens els darrers estudis en alimentació i nutrició per retrobar la salut:

  1. Triar aliments amb baix contingut de carbohidrats (midons i sucres). Minimitzem el pa, la pasta, l’arròs i els sucres.
  2. Incrementar la presencia dels olis i greixos naturals a la dieta (dels ous, de la carn, del peix blau, de la llet, del formatge, la mantega, de la fruita seca i els olis vegetals saludables), són essencials per a la salut i ens sacien.
  3. Mantenir les proteïnes en un consum moderat (llegums, fruita seca, ous, peix, carn, formatge; per a veganes i vegetarianes hi ha bones proteïnes als vegetals). Estalviem-nos la carn processada.
  4. Augmentar la ingesta de fibra. Les verdures fresques, els llegums, les fruites fresques i la fruita seca en són bones fonts. Regala-te’n 10 varietats al dia i guanya salut!
  5. Per beure, l’aigua és la millor de les opcions per hidratar-te.

Per ajudar-nos a fer el nostre plat saludable, un plat que adopta aquests consells, hem definit el concepte de #Plat10, un plat baix en carbohidrats:

  • 1/2 plat dividit en dues parts: 1 de verdures més grandeta i 1 de fruites
  • 1/2 plat dividit en tres parts: 1 de proteïnes, 1 de cereals (millor si són integrals) i 1 de greixos

Aquesta composició t’ajudarà a fer que els teus àpats siguin complets, nutritius i saludables. A continuació hi trobaràs alguns exemples:

#Plat10: amanida, formatge, mutabal i romesco
#Plat10: amanida (tomàquet, cogombre, poma i remolatxa cuita al vapor), formatge, mutabal, romesco, mitja llesqueta de pa integral i de postres una fruita fresca.
#Plat10: coliflor, pastís de carn i verdures. romesco i préssec de postres
#Plat10: coliflor al vapor, pastís de carn i verdures, romesco i de postres préssec

T’animem a que adoptis el #Plat10
Bon profit!
Per saber-ne més, visita Cuinem!