L’Oli, com aconseguir Més Salut i Residu Zero

L’oli utilitzat als fregits es malmet en exposar-lo reiteradament a altes temperatures. Llençar l’oli pel desguàs de la pica contamina i genera problemes als sistemes de depuració d’aigües residuals.

Portar-lo a la deixalleria o al punt de recollida més proper és més sostenible. Esperem que es refredi i, amb un embut, el posem a una ampolla reutilitzada per portar-lo al punt verd més proper. Així facilitem el reciclatge de l’oli, un residu molt contaminant. L’oli es pot transformar en energia, en sabó…

Hi ha una opció millor que reciclar, reutilitzar l’oli aprofitant-ne tot el que utilitzem. Quan fregim amb molt d’oli unes patates o un arrebossat, utilitzem-lo una sola vegada per fregir i el reutilitzem per saltejar unes verdures, fer un un estofat, un guisat de carn o un arrosset.

Hi ha una opció encara millor per a la nostra salut i per al mediambient, estalviar-nos de cuinar fregits, així evitem patir els efectes tòxics de l’acrilamida (llegeix la nota al peu) que es genera i aconseguim l’objectiu de residu zero d’oli, és l’opció més saludable, més sostenible i més econòmica.

"Pulpo con fabas, sofrito", d'El buho que cocina, al Flickr
Pulpo con fabas, sofrito“, d’El buho que cocina, al Flickr

Els sofregits, els ofegats, els rostits humits són tècniques de cocció més saludables i més sostenibles que els fregits. Si t’apassionen les croquetes, aquest pastis et farà feliç, és un pastis fet amb la massa tradicional de croquetes d’escudella i carn d’olla sense fregits.

Nota: L’acrilamida és una substància que es forma en reaccionar químicament els sucres i l’asparagina de les patates i de les farines dels arrebossats durant la cocció en oli a alta temperatura. Els nivells alts d’acrilamida provoquen càncer. La FDA ha publicat una guia adreçada a la indústria alimentària per reduir els nivells d’acrilamida en certs aliments, “FDA Issues Final Guidance for Industry on How to Reduce Acrylamide in Certain Foods“, actualitzada el mes de març de 2016, consultada el 09/12/2019.

Anima’t a participar a la propera sessió de cuina en colla, on cuinem plats boníssims sense fregits, hi tens les portes obertes!
Per saber-ne més, visita Cuinem!