12 secrets per fer un bon pa de pagès a casa (+ vídeo)

L'Esbieta llescant el pa al vídeo
L’Esbieta llescant el pa, imatge extreta del vídeo “Pan SIN AMASAR de 1kg de harina común con corteza CRUJIENTE. FÁCIL y sin usar utensilios especiales” que trobaràs al peu de l’entrada

Fer pa a casa té premi: aconseguir un pa amb una molla molt ullada, una escorça molt cruixent, una aroma i un sabor excepcionals.

Aquests 12 secrets t’ajudaran a fer un pa de pagès a casa excepcional:

  1. Despertem el llevat 
    Tant si utilitzem llevat fresc de forner com si utilitzem llevat liofilitzat, necessitem activar-lo. El llevat són organismes vius, cal respectar les seves necessitats per a que s’activin:
    – Hidratar-lo a temperatura tèbia i alimentar-lo
    – Una temperatura massa alta el pot malmetre i no ens flonjarà el pa
    – Respectem les proporcions de llevat adequades a la quantitat de farina, si n’hi posem massa, ens alterarà el sabor, si en posem poc, els temps per fermentar serà més llarg
  2. El procés del llevat varia en funció de la temperatura ambient i dels ingredients de les masses:
    – La temperatura activa la vitalitat del llevat
    – Ens interessa mantenir la massa fresca mentre l’amassem o la pleguem, la temperatura accelera les transformacions que s’activem amb la hidratació de la farina. Hi ha estratègies d’amassat que refrigeren la massa mantenint-la a la nevera durant els intervals d’amassat o plegat
    – Els greixos alenteixen el procés del llevat
    – El percentatge d’hidratació impacta en el resultat final, una massa poc o massa hidratada no podrà fer una bona estructura d’alvèols i mantenir-la
  3. Considerem l’opció de barrejar farines
    Podem optar per una farina blanca al 100% o barrejar entre un 10% i un 30% per cent d’altres farines. Ara és fàcil trobar farines de sègol, d’espelta i altres varietats. Una gran riquesa de sabors i aromes per descobrir
  4. La hidratació de la massa
    La hidratació fa referència a les proporcions d’aigua i de farina que integren la massa i impacten en el resultat:
    – Una massa amb més hidratació és més humida. Les coques de forner s’aconsegueixen amb hidratacions força altes
    – Les masses molt hidratades són més exigents per manipular-les, tenen el seus trucs
    – Les masses molt hidratades porten un 70% d’hidratació o més.
    – Per començar us recomano utilitzar un 65% d’hidratació, ens farà més fàcil manipular la massa. És a dir, per cada 100 grams de farina, 65 grams d’aigua
  5. Beneficiem-nos del procés d’autòlisi
    Combinant la farina, el llevat i l’aigua durant uns 4 minuts, deixant de banda els altres ingredients, i deixant reposar la massa entre uns 20 minuts i una hora, el gluten es podrà desenvolupar i proporcionar estructura i sabor al pa. La massa la deixem reposar en un bol, tapada, en un lloc fresc i sec sense corrents d’aire ni fonts de calor a prop.
    Deixarem els greixos dels pans enriquits per a després del repòs de l’autòlisi, per exemple la mantega, la llard, els ous o l’oli.
    L’autòlisi és una transformació per l’acció dels propis enzims de la farina, al retardar l’amassat, donem temps a que el gluten es pugui desenvolupar per complet i aconseguim una estructura adequada abans de començar a manipular-la, així aconseguim més elasticitat i més facilitat de manipulació. El pa tindrà una bona estructura, més capacitat de retenir els gasos i un millor alveolat intern, millor color, sabor i aroma, una molla més elàstica i una fermentació més uniforme.
    El gluten es desenvolupa durant el repòs i comença la fermentació, la massa “es pasta sola”, reduint el pastat real que haurem de fer nosaltres.
    A més de reduir el temps de pastat, serà molt més fàcil i manejable. També serà més senzill formar el pa abans de l’última fermentació.
    Durant l’enfornat, el pa tindrà millor volum, amb una molla més uniforme i una escorça ben estructurada i amb grenyes.
  6. La sal
    Deixem la sal per al final de l’amassat, si la posem de bon principi dona rigidesa al gluten i retarda l’acció dels llevats.
    Deixem de banda un parell de cullerades d’aigua en una tasseta on diluïm la sal i la incorporem a la massa al final del procés d’amassat.
  7. Donem a la massa una gran fermentació.
    Humitegem-nos les mans per manipular la massa, sigui per amassar-la o per plegar-la, així la massa no se’ns enganxarà. També podem optar per untar-nos-les amb unes gotetes d’oli.
    Després d’haver combinat tots els ingredients del pa, amassant-lo o fent el plegat francès, és el moment de la primera fermentació. El temps posarà en acció la màgia de la fermentació. A temperatura ambient, deixem la massa fins que dupliqui el seu volum. El temps necessari serà molt dependent de la temperatura.
    Acabada la primera fermentació, donem forma al pa, o dividim les peces si fem més d’un pa, i comença la segona fermentació tapat per a que no se’ns deshidrati i ens faci crosta.
    El taparem procurant que no toqui res a la massa, si toquem la massa una vegada ha fermentat la peça, se’ns pot trencar l’estructura d’alveolat que s’ha format.
    El temps necessari es dependent de la temperatura ambient, una, dues o tres hores, fins que ens dobli el volum com a mínim.
  8. Provem abans d’enfornar
    Provem amb el dit, ens el mullem i l’enfonsem a la massa, si queda la ditada enfonsada uns segons fins que es recupera, el pa està a punt d’entrar al forn. Si la ditada es recupera instantàniament, encara li falta una estoneta de fermentació.
  9. Preparem adequadament la superfície de cocció
    Evitarem que el pa ens quedi enganxat al motlle, greixem i empolsem amb farina el motlle o utilitzem paper de forn.
  10. Facilitem que es desenvolupi al forn i ens faci grenyes.
    Si la superfície del pa s’asseca sobtadament, el pa queda atrapat per la crosta. Podem endarrerir l’assecat de la crosta:
    – Fent que hi hagi vapor d’aigua al forn, una cassoleta amb aigua a la base ens en farà
    – Ruixant els pans amb aigua abans d’entrar-los al forn
    – Coure’l durant el primer terç de cocció en forn holandès, a casa podem aconseguir les condicions d’un forn holandès amb una cassola de fang amb tapa
  11. Obrim la porta del forn al final
    Durant els darrers cinc o deu minuts de cocció, obrim la porta del forn, facilitem que surti el vapor d’aigua i l’escorça se’ns farà més cruixent.
  12. En treure’l del forn deixar-lo refredar sobre una reixeta
    El pa calent sua i la suor que fa l’humiteja, la reixeta facilitarà que la suor que faci s’evapori.
    Si volem llescar-lo netament, esperem a l’endemà; una vegada està a temperatura ambient, el deixem dormir tapat, per a que la hidratació es reparteixi per tot el pa, així podrem llescar-lo sense escrostonar-lo.

Al vídeo que segueix, l’Esbieta ens fa, pas a pas, un pa de pagès espectacular sense amassar, fa el plegat francès, amb 1 Kg de farina, 650 / 700 ml d’aigua, 9 grams de llevat fresc o 3 grams de llevat sec liofilitzat i sal. Nosaltres no posem sal al pa.

Aquests secrets els hem recollit de la pròpia experiència fent pa, de “10 Genius Ways to Bake Better Sourdough Bread” i de “¿Qué es la autólisis en panadería y cómo puede mejorar tus recetas de pan casero?“, et seran d’utilitat per aconseguir un bon pa!

T’animem a que en facis a casa.
Et quedarà boníssim!.
Bon profit!

Aprofitem per convidar-te a participar a la propera sessió de cuina en colla, on cuinem plats boníssims, hi tens les portes obertes!
Per saber-ne més, visita Cuinem!