A la cuina de casa nostra els cocs, també coneguts com a coques o fogasses, hi són molt presents, n’hi de moltes varietats, cada casa té les seves especialitats i preferències. Estan fets amb una base de massa de pa, dolça o salada, oberta o tapada, coberta de verdures cuites o crues, o de fruites, i cuits al forn, Són presents a totes les cuines de la conca mediterrània.
La massa que presentem és la del coc salat que s’ha utilitzat a casa nostra sempre, l’hem heretada de l’àvia, la mare feia sempre aquesta massa i nosaltres també.
Ingredients per a la massa del coc:
- 300 grams de farina de força o de la normal
- 210 grams d’aigua
- 5 grams de llevat de forner fresc
Procediment:
Utilitzem el mateix procediment del pa de pagès sense amassar.

- Dins un bol hi posem l’aigua i el llevat
- Barregem l’aigua amb el llevat fins que es dissolgui completament
- Hi afegim la farina, ho barregem ben barrejat, fins aconseguir una boleta com la que ens mostra la imatge anterior
- Tapem el bol amb un plat i deixem reposar la massa, entre uns 20 minuts i una hora, així el gluten es podrà desenvolupar i proporcionar estructura i sabor al coc
- A Com fer a casa un pa de pagès sense amassar trobaràs les pautes per aconseguir una massa fantàstica..

- El vídeo següent et mostra una altra manera de treballar la massa sense amassar-la, el pegat francès. Adopta la que t’agradi més, totes dues, la publicada al pa sense amassar i la del vídeo que segueix, donen molt bon resultat.
- Tan bon punt fem les 5 tandes de plegats, és el moment de fer el darrer plegat a la massa del coc i disposar-la per a que fermenti.
- Dipositem la massa sobre el banc de cuina, l’escampem i la pleguem sobre ella mateixa com si fos un mocador, recollint-li les 4 puntes cap al centre, li donem la volta posant les puntes del plecs a la part de sota i directament la posem sobre la llauna. Per facilitar-nos el plegat, ens posem unes gotes d’oli a les mans i al banc.
- Preparem la llauna de forn on courem el coc

- Hem fet servir un full de paper de forn on vam fer un coc i el paper va quedar en bon estat d’ús, li vam passar un draper humit i el vam desar, avui el reutilitzem, sumant en sostenibilitat.

- Posem un rajolí d’oli sobre el paper de forn i l’escampem per tot el full de paper

Estirem la massa del coc, posem la boleta de massa al centre de la llauna i, amb les mans untades d’oli, l’anem pressionant del centre cap a les vores, hi ha un moment que, per molt que l’estirem, torna a la posició inicial, llavors la deixem descansar un parell de minuts i reprenem l’estirament de la massa.

- L’estirem fins distribuir-la per tota la llauna i li fem unes voretes per a que el suc de les verdures, en coure’s, es mantingui sobre la massa del coc.

- Deixem llevar la massa estirada i tapada durant una hora, com a mínim, fins que ens dobli el volum. Hem utilitzat una llauna idèntica per tapar la massa mentre fa el llevat per evitar que ens faci crosta en assecar-se.

- El procés de fermentació genera que la massa faci butllofetes d’aire al seu interior, les podem apreciar a la foto anterior.

El sofregit de primentó i tomaca són els protagonistes del coc salat de la foto anterior, en publicarem la recepta aviat.

En deixar fermentar la massa, ens ha fet uns ulls grans, li donen flonjor i fan que el coc sigui més lleuger; respectar el temps de fermentació té premi, un coc deliciós!

La ceba és la protagonista d’aquest coc de ceba, en publicarem la recepta aviat.

En aquest, les verdures són el carabassó, la ceba i el primentó verd, en publicarem la recepta aviat.
Potser també t’interessin els 12 secrets per fer un bon pa de pagès a casa (+ vídeo) i Com fer un bon pa de pagès a casa en cassola.
T’animem a que facis cocs a casa.
Et quedaran boníssims!.
Bon profit!
Aprofitem per convidar-te a participar a la propera sessió de cuina en colla, on cuinem plats boníssims, hi tens les portes obertes!
Per saber-ne més, visita Cuinem!