El falàfel és una croqueta fregida de cigrons típica de la cuina de l’Orient Pròxim. La recepta en la que ens hem basat és Falàfel casolà., de Factor Gastronòmic, hi hem fet dues modificacions importants: hem utilitzats cigrons germinats i hem cuit els falàfels al forn en comptes de fregir-los, per fer-los més saludables i menys treballosos.; incloure els falàfels al nostre plat el fa baix en carbohidrats.
Ingredients:
- 250 grams de cigrons secs que tindrem 24 hores en remull, es transformen en gairebé 500 grams de llegum. En aquest cas hem germinat els cigrons
- 100cc d’oli d’oliva verge extra
- 4 cullerades soperes de tahina opcionals
- 1 ceba gran
- 4 grans d’all
- 1 cullerada de postres de bicarbonat
- 250cc de fulles de julivert, un bon manat
- 250cc de fulles de coriandre, un bon manat
- 1 cullerada de postres de comí molt
- 1 cullerada de cafè de pebre negre molt
- 1 cullerada de cafè de sal
- 2 ous batuts com per fer truita
- 4 cullerades soperes acormullades de pa ratllat
Procediment:
Per germinar els cigrons, els tindrem en remull amb aigua 24 hores, farem 2 o 3 canvis de l’aigua.
Acabat el remull, esbandits i escorreguts, els posarem dins un pot de vidre cap per avall tapat amb una gasseta fixada amb una goma per a que dreni l’aigua sobre una tasseta per a que ens preservi la humitat i els esbandirem un parell de cops (la foto del peu d’aquesta entrada mostra el pot de vidre amb la gasseta sobre una tasseta).
Taparem el pot amb un drap fosc per protegir els cigrons de la llum i accelerar-ne la germinació.
Les pautes són les mateixes que per germinar l’arròs integral. El procés de germinació va més o menys ràpid dependent de la temperatura ambient.
Sabràs que han germinat, quan vegis que han tret la denteta del grill.
A Els germinats: collita pròpia hi ha les indicacions generals per fer germinats.

Per fer la massa dels falàfels utilitzarem la picadora
Prèviament hem batut els ous com per fer truita.
Piquem, per tandes, part de la ceba, de les fulles de julivert i de les fulles de coriandre, dels alls, dels cigrons i una mica dels ous batuts..
En tenir tota la massa picada, és el moment d’afegir-hi l’oli, la tahina, el comí, el pebre negre, la sal i el bicarbonat, ho barregem tot, ben barrejat.
Hi afegim el pa ratllat, a poc a poc; necessitem una textura cremosa. La quantitat de pa ratllat pot variar; amb aquestes proporcions, 4 cullerades soperes acormullades li donen el cos que necessitem per formar els falàfels i que es mantinguin en coure’s.
Per formar els falàfels utilitzarem dues culleres soperes, convé que siguin idèntiques, o al menys que tinguin una mateixa forma, i ho farem com ens mostra el vídeo següent:
Preparem la llauna amb un un full antiadherent, o amb paper de forn, i disposem els falàfels a sobre, a una distància entre ells, ja que creixen una mica en coure’s.

Cocció:
Enfornarem amb el forn calent a 180ºC, amb calor a dalt i a baix, i els courem durant 15 minuts.
Passat aquest temps, els deixarem 10 minuts addicionals a la mateixa temperatura amb el mode gratinador. D’aquesta forma aconseguirem que es daurin per dalt sense haver-los de girar.

Esperem que es refredin una mica per treure’ls de la llauna, quan estan calents estan molt tendres i es trenquen.
Conservació:
Una vegada freds, els poden conservar a la nevera o al congelador dins una carmanyola ben tancada.
Variacions:
Podem fer els falàfels amb la llegum remullada o germinada.
Podem variar el llegum i fer-ne de mongetes, de pèsols, de faves o de llenties; mantenint les proporcions dels altres ingredients i l’especiat.
La foto anterior mostra els ingredients per fer falàfels, en aquesta ocasió amb pèsols germinats. Aquí pots veure el pot de vidre utilitzat per germinar els pèsols, col·locat a sobre d’una tasseta per facilitar el drenatge i preservar la humitat del llegum.
Hem preparat també falàfels amb llenties germinades, boníssims!
Per escalfar els falàfels, utilitzar una paella tapada a foc mínim és la millor opció, a la vitroceràmica uns 15 minuts al punt 2 si els falàfels estan a temperatura ambient són suficients, és més sostenible que escalfar-los al forn. Si els falàfels estan freds de la nevera, o del congelador, necessitaran més temps per escalfar-se.
T’animem a que provis de fer-los a casa.
Et quedaran boníssims.
Bon profit!
Anima’t a participar a la propera sessió de cuina en colla, hi tens les portes obertes!
Per saber-ne més, visita Cuinem!